Fayyad kritiserer Israel for at fastlåse palæstinensiske skatteindtægter

Posted on 3. maj 2011

2


Salam Fayyad

Præmierminister Salam Fayyad anklagede Israel for magtmisbrug ved at fastlåse skattepenge

På et pressemøde mandag kritiserede den palæstinensiske premierminister, Salam Fayyad, de israelske myndigheder for at tilbageholde palæstinensiske skatteindtægter og derved forhindre Den Palæstinensiske Selvstyremyndighed (PA) i blandt andet at betale sidste måneds løn til sine ansatte.

Han opfordrede det internationale samfund til at involvere sig og presse Israel til at tilbagebetale de skatter, der retligt tilhører palæstinenserne.

“Der er behov for, at der hurtigt bliver gjort noget for at presse Israel til at frigive disse midler,” sagde Fayyad. “Vi har brug for øjeblikkelig assistance.”

Søndag, meddelte Israel den palæstinensiske regering, at de havde besluttet at udsætte udbetalingen af de skatteindtægter, som indsamles af Israel på dets vegne og normalt overføres månedligt.

Ifølge Fayyad, var Israels beslutning af rent “politisk karakter” og en konsekvens af sidste uges aftale mellem Fatah og Hamas og Israels måde at bekæmpe et politisk samarbejde mellem partierne.

Magtmisbrug fra israelsk side

Indtægterne stammer primært fra skatter, forbrugerafgifter og told på varer importeret af palæstinensere gennem israelske havne, forklarede Fayyad. Han kaldte det “et misbrug af Israels rolle som beættelsesmagt” og fastslog, at det var “uacceptabelt”, at Israel føler ret til at administrere midlerne.

“Det er ikke tale om en gave eller donation fra Israel – pengene er betalt af palæstinensiske skatteydere,” sagde han.

Ifølge Fayyad, indsamler Israel to tredjedele af de palæstinensiske skatter, som skønnes til lidt over 100 millioner dollars om måneden. Den sidste tredjedel indsamler PA selv.

“Det er ikke første gang, skattebetalinger er blevet forsinket,” sagde Fayyad og udtrykte alvorlig bekymring over, at det ikke er muligt for PA at overføre skatteindtægterne til Finansministeriet i løbet af den første uge af måneden, som det ellers har været normen siden 2007 .

“Hvis situationen fortsætter, vil PA ikke være i stand til at opfylde sin forpligtelser over for sine ansatte og samarbejdspartnerer,” sagde Fayyad, og forklarede, at omstændighederne kommer på et tidspunkt, hvor PA allerede kæmper økonomisk. “Det er ingen hemmelighed, at vi har lidt under en økonomisk krise siden 2010,” sagde han.

“Vi er dybt engagerede i at løse dette problem,” sagde han og bad de offentligt ansatte om at være tålmodige og det internationale samfund – især de “arabiske brødre” – om at lægge pres på Israel.

PA vil desuden appellere til banker om at give regeringen et lån, der kan sikre, at de kan leve op til deres mest presserende forpligtelser.

Posted in: News