Grønne flag vejrer på Vestbredden

Posted on 6. maj 2011

0


For første gang i fire år kunne Hamas åbent vise deres grønne flag på Vestbredden. I Ramallah blev det fejret ved en demonstration, der fejrede den nyligt underskrevne forsoningsaftale mellem de forskellige palæstinensiske partier.

Hamas demonstration

Hamas' grønne faner er igen synlige på Vestbredden

Omkring 200 mænd i alle aldre med grønne bannere og tørklæder marcherede efter fredagsbønnen gennem gaderne under slagord som “union for palæstinensisk frihed” og “folket vil have fangerne løsladt”, med henvisning til de politiske fanger i de palæstinensiske fængsler.

Hamas-tilhænger Agram Salima tog del i demonstrationen og glædede sig over, at hans parti nu kunne vise sine faner åbenlyst i Ramallah.

Hamas-tilhænger

Hamas-tilhænger Salima håber forsoningsaftalen baner vej for et frit Palæstina

”Jeg kan slet ikke beskrive, hvor stort det er at få lov til at tale frit uden Fatah, Hamas, Israel eller PA (Den Palæstnensiske Selvstyremyndighed, red.) til at forbyde det,” sagde han.

Akram Salima forklarede, at han netop var blevet løsladt efter to uger i palæstinensisk fængsel på grund af, hvad han kaldte ”uenigheder mellem Fatah og Hamas” og før det havde tilbragt et år i israelsk fængsel.

“I dag viser vi den israelske besættelse, at vi er ét land,” sagde Salima og spåede, at aftalen mellem de palæstinensiske partier vil bringe en tredje intifada.

“Dette er et symbol på sammenhold mellem Fatah og Hamas – jeg håber, der ikke vil være flere problemer mellem Fatah og Hamas og at vi kan slutte sig sammen i en revolution,” tilføjede han.

Mange tilskuere var mødt op for at se Hamas-tilhængernes demonstration og langt fra alle var glade for at se dem igen.

“Jeg er for forsoning, men det føles ikke godt at se Hamas’ flag,” sagde Mohammad Aghawani: “Som palæstinenser og Fatah-aktivist, vil jeg aldrig glemme, hvad der skete med de mennesker, der blev skudt, og de mennesker, der blev dræbt af Hamas (i løbet af Fatah-Hamas konflikten i 2006, red.). Forsoning mellem partierne bliver svært – og Israel gør alt, hvad den kan for at hæmme den.”

Én talsmand for Hamas på Vestbredden adresserede deltagerne i demonstrationen:

“I dag er vi ikke Hamas, vi er ikke Fatah – vi er Palæstina,” sagde han og råbte: ”Wahida Wahida Wataniya,” hvilket blev gentaget af forsamlingen: “Enhed, national enhed.”

I Gaza har det omvendt ikke været muligt for Fatah-tilhængere at vise deres bannere siden de voldelige sammenstød i 2007, der resulterede i, at Hamas overtog magten i området og fjernede embedsmænd fra Fatah. I  Gaza By fejrede Fatah-tilhængere derfor onsdag forsoningsaftalen med demonstrationer.

Læs mere:
M. Bahl: Video: Gaza fejrer forsoningen med Fatah

For English version of this article and more pictures from the demonstration see:
Palestine Monitor: Unification: Hamas rallies in Ramallah

Posted in: Demonstrationer, News