Palæstinensere demonstrerer mod besættelsen ved Qalandia checkpoint

Posted on 15. maj 2011

1


Palæstinensisk kvinde demonstrerer

Mænd, kvinder og børn deltog i demonstrationen i Qalandia

Live fra Qalandia checkpoint:

En stor demonstration var planlagt omkring grænsen mellem Vestbredden og Jerusalem, checkpointet Qalandia. Men allerede som den første gruppe af demonstranter marcherede fredeligt gennem byen mod checkpointet Qalandia blev de mødt med tåregas.

Som dagen skred frem blev det et territorielt spil, hvor grupper af palæstinensere samledes og marcherede frem, men blev jaget tilbage med tåragas og gummikugler.

Forrest i kampen var små drenge, der smed sten mod de israelske soldater. Det lykkedes en gruppe unge, der leder den ikke-voldelige modstandsbevægelse, at nå frem til soldaterne, hvor de bad drengene om at holde inde med stenkastningen. De blev dog mødt med tung beskydning af tåregas.

Ashira, en pige midt i 20’erne, blev ramt af en tåregaspatron og måtte omkring en læge.

“Det var helt igennem en fredelig march,” sagde Ashira.

Ambulancer kørte i pendulfart frem og tilbage gennem mængden og hentede sårede.

Dreng syg af tåregas

Hundredevis af tåregas dåser blev brugt for at holde demonstranterne tilbage

Demonstrationen markerede det 63. år af israelsk besættelse, den såkaldte Nakba – ‘katastrofen’. Ved 11-tiden, da demonstrationen startede var et par hundrede mennesker mødt op, men mængden voksede til omkring 500 midt på eftermiddagen. Langt de fleste var unge og børn og demonstrationen bar præg af manglende koordinering.

Zari, en ung fyr fra ungdomsgruppen, der arrangerer ikke-voldelige demonstrationer var dog godt tilfreds.

“‘Der er mange flere i år end de tidligere år. Og folk er begyndt at tro på ikke-voldelig modstand,” fortæller han, og siger at det lykkedes dem at afholde børnene fra at kaste med sten op til et vist punkt af beskydning af tåregas, gummikugler og lydbomber.

Mange er overbeviste om, at det er nu palæstinenserne skal vise deres modstand.

“Det er sidste chance nu, her under det arabiske forår. Vi bør kæmpe for et frit Palæstina, mens vi har chancen,” siger 29-årige Gali.

Han har dog ikke meget tiltro til at demonstrationen vil fortsætte.

“I aften vil det bare være børnene,” siger han, “og det skræmmer mig, for så vil der ikke være nogen til at holde øje med dem eller fortælle hvad de udsættes for.”

Palæstinensere demonstrerer mod israelsk besættelse

Palæstinensere demonstrerer mod israelsk besættelse i anledningen af 'Nakba' - 'katastrofen'

Posted in: Demonstrationer, News