Byen sover

Posted on 29. august 2011

0


Ramallah under Ramadanen 2011

Ramallahs hovedgade er fuldstændig tom klokken otte om morgenen under Ramadanen

Ingen vand, ingen mad og en temperatur på over 30 grader er en sikker cocktail på træthed. Og derfor er den tilsyneladende mest almindelige aktivitet under ramadanen naturligvis: at sove!

Alle steder bliver der sovet – i bussen, på kontoret, på gaden (siddende på en kantsten) og selvfølgelig hjemme. Under ramadanen får vi fri kl 15 på mit arbejde, og de mange lukkede butikker på Ramallahs hovedgade vidner om, at mange beslutter helt at holde fri i den hellige måned.

Den søvnige stemning, der indhylder byen er især tydelig om morgenen, hvor folk vælger at sove længe. De tomme gader gør byen helt spøgelsesagtig (se ‘Så er ramadanen begyndt’). Samtidig er det uhørt at spise eller drikke på åben gade – og derfor er der bare færre, der hænger ud rundt om de utallige små falafelboder.

Lukkede butikker i Ramallah

Butikkerne åbner først op af formiddagen

Men lige så søvndrukken byen og dens indbyggere er om dagen. Lige så bemærkelsesværdigt meget liv er der hver aften – efter ‘iftar’ (morgenmaden). Så strømmer familier, venner, kærestepar, kåde teenagere og ivrige små drenge og piger bærende på balloner, legetøj eller slik, ud på gaden. Fra huse og butikker blinker lyskæderne. Og til langt ud på natten kan man høre børn lege på gaden, mens forældrene vender verdenssituationen – og måske diskuterer de, hvad der vil ske, når Palæstina beder om anerkendelse som stat i september.

Ramallahs hovedgade

Om aftenen er der til gengæld liv i centrum af Ramallah