Video: Hundredetusinde kræver ‘social retfærdighed’ i største demonstration i Israels historie

Posted on 4. september 2011

0


Oprindeligt offentliggjort på korrespondenterne.dk

'March of the million' in Tel Aviv Sept 3rd

79-årige Adam (i baggrunden) med sin kone Elga (t.h.)

Omkring 450.000 israelere gik på gaderne i Tel Aviv lørdag aften for at være en del af den nationale bevægelse for ’social retfærdighed’ eller ’14. juli-bevægelsen’, som den også kaldes. Startet af unge, der var utilfredse med de høje huslejepriser og leveomkostninger, er bevægelsen vokset til at blive en sag for alle lag af det israelske samfund. Og de mange mænd og kvinder skubbende på klapvogne, bærende på spædbørn eller med små størrelser siddende på skuldrene vidnede om, at det ikke mindst også var børnefamiliernes sag.

”Jeg er her for mine børnebørn,” sagde 79-årige Adam, ”for at sikre, at de har en fremtid.”

Den 37-årige Gil, der havde halvanden år gamle Jonathan i en sele på maven, håbede at demonstrationen ville bane vej for en bedre fremtid for sin søn.

'March of the million' demonstration in Tel Aviv Sept 3rd

Ung kvindelig demonstrant referer på sit skilt til John Lennons 'Imagine' med ordene: 'You may say I'm a dreamer'

”Jeg ønsker, at han skal bo i Israel. Vi har boet i England i fem år, men besluttede at tage tilbage. Vi er israelere, og jeg ønsker han skal have et anstændigt liv. Noget ligesom Danmark. Et grønnere sted med god offentlig transport, og at han vil være i stand til at leve et fornuftigt og etisk liv, selv om det er et lille land. Etisk som i mindre ondskab, og fred med palæstinenserne og landene omkring os,” sagde han.

Demonstrationen var, ifølge avisen Haaretz, den største i Israels historie, på trods af at den aldrig nåede en størrelse på én million deltagere, som ellers havde været det erklærede mål. Og mens den varede forvandlede en stor del af byen sig til noget nær en festival med live bands på gadehjørnerne, mens andre lavede deres egne instrumenter ved at slå på gryder og pander, folk der klatrede op i lygtepælene, og farverige bannere og skilte så langt øjet rakte.

Se videoklip fra demonstrationen, hvor folk går mod Kikar Hamedina pladsen. Gruppen i blå skjorter tilhører ungdomsbevægelsen ’Hamahanot ha’olim’.

Posted in: Demonstrationer, News