Dagen før dagen

Posted on 20. september 2011

0


Palestine state 194 flag på bil

Palæstinensisk og 'Palestine State 194'-flag på en palæstinensisk bil

I morgen starter de første møder i FNs generalforsamling, hvor en selvstændig palæstinensisk stat er på dagsordenen. På vejene på Vestbredden kører biler med palæstinensiske flag og hvide flag med ordene ’Palestine State 194’ – en kampagne af PLO, der også pryder husgavle og store billboards med ordene ’Marching United Towards Freedom’. På hustagene i Ramallah blafrer også palæstinensiske flag, og Ramallahs centrum Al Manara er dækket af et virvar af røde, grønne og sorte farver i kæder af flag, som snor sig op fra løvestatuerne i centrum op og ned af sidegaderne.

Forventningerne har gennem sommeren været kølig, men som tiden nærmer sig, bliver stemningen mere og mere spændt. Vold og chikane fra bosætterne er taget til, og militæret opruster, hvilket øger den nervøse spænding og bekymringen for at en ny voldelig konflikt bryder ud.

FN-stol i Ramallah

I dag blev den blå FN-stol sat op på Al Manara Square i Ramallah - et symbol på den stol i FN palæstinenserne beder om at få ved at søge om anerkendelse som selvstændi stat

Selvom det er sæson for sommerforkølelse, er det ikke sygdom, men frygt, der holder folk hjemme. Min 25-årige kollega Shahd pendler fra sit hjem i Nablus, en større by en times kørsel nord for Birzeit. I dag ringede hun og meddelte, at bosættere blokerede vejen, og hun var bange for at blive fanget i voldelige optøjer på vejen.

“Alle, selv buschaufførerne rådede mig til ikke at tage til Ramallah fordi vejen ikke er sikker i dag. Bosætterne truede i aftes med, at de ville eskalere deres handlinger og ville starte en kampagne mod palæstinenserne,” skrev hun til mig i en e-mail.

I Ramallahs boble er der mere festival end kampstemning, og som byen efterhånden fyldes af flere journalister end lokale, bliver risikoen for at de israelske sikkerhedsstyrker rykker ind her mindre. Men det afholder dem ikke fra at gå ind i de mindre landsbyer, der ligger op af bosættelserne.

Da jeg i aftes drak en øl med en anden international journalist fik han en opringning fra den lille landsby Nabi Saleh, der meddelte om at militæret var rykket ind, og to var sårede. Om det er en smagsprøve på hvad der kommer, er endnu vist. Endnu holder jeg bare vejret sammen med palæstinenserne og ser, hvad morgendagen vil bringe.

Journalist i Ramallah

Journalisterne er rykket ind i Ramallah - her ved Al Manara Square

Reklamer
Posted in: News, UN Statehood