Vilde grise i Al-Bireh

Posted on 21. september 2011

1


Biler i massevis har beslaglagt gaderne allerede kl 7.45, da jeg går mod bussen til arbejde. Der dyttes og råbes for at komme til på veje, der normalt kun bruges af de omkring 50.000 indbyggere i Ramallah, men i dag indtages af mindst det dobbelt – især af officielt udseende mænd i jakkesæt.

På Al Manara Square i byens centrum står omkring 10 politibetjente og bevogter FN-stolen, der blev sat op i går. Og langs vejene mod Birzeit University er mere palæstinensisk militær en normalt.

FN stol på Al Manara, Ramallah

Politiet passede godt på den store FN-stol, der er sat op på Al Manara-rundkørslen i Ramallahs centrum

På arbejdet har mine kolleger tydeligvis svært ved at koncentrere sig og samles på et kontor for at tale om FN-topmødet og om bosætterne, som er blevet en stor del af fleres hverdag.

Den unge produktionsassistent i radioafdelingen, Tala, ser træt ud, da hun møder ind.

“Det har været en forfærdelig nat,” siger hun. “Hele natten har bosætterne råbt gennem højtalere ud over byen og slap vilde grise (jeg ved ikke helt, om der menes vildsvin, red.) ud i gaderne – har du nogensinde set en vild gris? De er kæmpestore og kan nemt totaltskade en bil eller takle en person.”

Tala bor i Al-Bireh, en by, der efterhånden er vokset sammen med Ramallah, men også ligger klods op at bosættelsen, P’sagot. “Først trøde vi, at bosætterne gik rundt uden for vores have, men så lyste min mand med en lommelygte og sagde: ‘det er bare grise’. Men det var virkelig skræmmende, og hele natten har min telefon kimet, fordi min familie ringede for at høre om alle var ok.”

Bosættelsen, P’sagot, har eksisteret i mange år, så chikane fra dens beboere er ikke noget nyt, forklarer Tala, hvis familie også bor i Al-Bireh. Hun fortæller desuden, at hendes onkel er nabo til bosættelsen, og at lejligheden, der ligger i underetagen af onklens hus blev brudt ind i og smadret af en gruppe bosættere for blot to dage siden. Lejligheden stod tom, mens familien er i USA.

“Vi er vant til det,” siger hun og forklarer, at det langt fra er første gang, at bosætterne eksempelvis lukker grise ud i gaderne. Når det sker, er der ikke andet at gøre end at blive indendøre og vente. Selvom området officielt er ‘Area A’ og altså under fuld palæstinensisk kontrol, ser hun aldrig noget til det palæstinensiske politi, når der er problemer med bosætterne.

“Og hvad kan de gøre? Birzeit er også I ‘Area A’, men du så selv, hvordan universitetet blev angrebet sidste uge, uden at politiet gjorde noget,” siger hun frustreret.

Posted in: UN Statehood