Skal, skal ikke – afleverer Abbas ansøgning om fuld FN-medlemskab?

Posted on 22. september 2011

0


Gårsdagens store demonstrationer, der trak tusindvis af palæstinensere på gaden i Vestbreddens storbyer, var en del af PLO-kampagnen ’Palestine State 194’ i anledningen af, at FN’s generalforsamling mødtes med et palæstinensisk krav om selvstændighed som altoverskyggende tema. Som led i et omfattende PR-stunt søgte Den Palæstinensiske Befrislesesfront (PLO) at skabe opbakning til FN-strategien blandt palæstinensere såvel som det internationale samfund. Men om Abbas rent faktisk ender med at aflevere ansøgningen om fuldt medlemskab i FN på fredag, er endnu langt fra sikkert.
Arafar square i Ramallah for UN bid festival on 21. september 2011

Den nyrenoverede Arafat Square i Ramallah var proppet med begejstrede palæstinensere, der nød underholdning bestålende af taler, musik, sang og dans.

Den nyrenoverede Arafat Square i Ramallahs centrum var onsdag den 21. september proppet til randen med palæstinensere i festrus. Gamle kvinder i traditionelle palæstinensiske klædedragter med farverige broderier. Småbørn viftende med flag fra deres plads på fædre og bedstefædres skuldre, teenagepiger i skoleuniformer. Unge mænd med ’kuffiyaer’ (såkaldte ’palæstinensertørklæder’) bundet om hoved eller hals på trods af en dagtemperatur på 30 grader. Og overalt på de omkringliggende husvægge hang meterhøje bannere og plakater, der cementerede, at dagen var dedikeret til FN-topmødet. Omkring 2-4.000 palæstinensere tog del af dagens demonstration i Ramallah, mens lignende demonstrationer i Bethlehem, Nablus og Hebron også havde tusindvis af deltagere.

Palestinian school girls celebrating UN bid

Børn fik fri fra skole for at kunne tage del i dagens festligheder

Mens ’demonstrationer’ på Vestbredden ofte er kendetegnende med sammenstød med israelske soldater, var der onsdag hverken tåregas, gummikugler eller stenkastende palæstinensiske drenge. I stedet var der sat en scene op, hvor talere, dansere og sangere underholdt det festglade publikum. Den dansende og syngende menneskemængde fik dagens begivenhed til at ligne et massivt PR-stunt til ære for palæstinensere såvel som det internationale samfund. En iagttagelse, der indirekte blev bekræftet af Usama Al-Bast fra det palæstinensiske præsidentkontor:

”I dag viser vi omverdenen, at vi er et fredselskende land og at vi har ret til at fuldt medlemskab af FN ligesom alle andre lande i verden – det er en humanitær og social ret for palæstinenserne.”

Intet er sikkert før på fredag

Den omfattende kampagne sat i søen af PLO er det svært at forestille sig, at Abbas overhovedet overvejer ikke at aflevere sin ansøgning om medlemskab til FN på fredag. Men intet er sikkert ifølge den jødisk fødte, Uri Davis, der er højtrangerende medlem af Fatah-partiet og observerende medlem af det Palæstinensiske Nationalråd (PNC).

”Det er vigtigt at bemærke, at da Abbas den anden dag talte til det palæstinensiske folk om overvejelserne, der ligger bag beslutningen om at aflevere ansøgningen om medlemskab, sluttede han af med at sige ’alle muligheder er fortsat åbne’ – det er en afgørende sætning,” sagde Davis tirsdag aften under et debatarrangement med studerende fra Birzeit University

Han forklarede, at som han ser det, er Abbas under enormt voldsomt pres fra israelsk og amerikansk side, men må også overveje hans forpligtelser over for folket på Vestbredden, der gerne skulle være i stand til at sende deres børn i skole næste uge uden at helvede er brudt løs.

”Min fortolkning af hans udmelding er, at han tænker ’jeg beslutter mig i sidste øjeblik’. Vi ved altså intet før på fredag,” vurderer Davis, der officielt er israelsk statsborger, men siden 1960’erne har været forgangsmand blandt anti-zionistiske israelere.

Han er selv erklæret modstander af strategien om at gå til Sikkerhedsrådet, og mener det er mere gavnligt at gå til Generalforsamlingen. Ifølge Davis’ vurdering vil USA veto ansøgningen og palæstinenserne kan derefter i årevis forsøge at ansøge igen og igen, og i mellemtiden miste fordelene ved sin nuværende observatør-status.

’En dag får vi vores land’

Ramallah celebrates UN bid September 21, 2011
Overalt kunne ses palæstinensiske flag og ‘kuffiyaer’

Også på gaden i Ramallah var der stor overbevisning om, at USA vil blokere for palæstinensernes forhåbninger om selvstændighed.

Rie’d Gunaidy (41), der er bosiddende i Jerusalem, havde taget sine tre børn på fem, otte og elleve med til Ramallah for at opleve feststemningen.

”De skal se festen. Men det er jo ikke en rigtig uafhængighedsfest, for USA vil nedlægge veto. Vi håber bare på, at vi en dag får vores land, og jeg vil vise mine børn, at de skal fortsætte med at kæmpe for deres ret til det,” siger han og tror ikke, at dagens demonstration vil spille ind på palæstinensernes chance for at få en selvstændig stat.

”Vi har haft massakrer uden at det gjorde nogen forskel. Men en dag får vi vores land – folket giver ikke op,” siger han.

Glansbilledet blev plettet
Frustrationen mod USA blev også vist af en håndfuld teenagedrenge, der truede med at spolere billedet af de glade ’fredselskende’ palæstinensere. Med et amerikansk flag i hånden og en hær af journalister og fotografer i hælene løb drengene ind i midten af folkemængden, hvor de forsøgte at sætte ild til flaget. Flaget ville dog ikke rigtig brænde, og foruden interessen fra den internationale presse, var der ikke meget opmærksomhed at hente fra deltagerne i dagens demonstration.

”Det er uacceptabelt opførsel,” kommenterede Al-Bast. ”Jeg tror, at det blot var én person, der havde brug for at vise sin utilfredshed med USA. Men det palæstinensiske folk respekterer USA og jeg tror, at USA en dag vil åbne øjnene for, at de skal støtte palæstinenserne, og hjælpe dem til med at opbygge fred med Israel og de omkringliggende lande.”

Reklamer