Løsladte fanger hyldes på Birzeit University

Posted on 26. oktober 2011

0


De grønne faner var fundet frem og fyldte Birzeit University, tæt ved Ramallah. I anledningen af fangeudvekslingen, hvor477 palæstinensiske fanger blev lukket ud af de israelske fængsler d. 18. oktober, var studerende og ansatte på Birzeit University inviteret til at fejre løsladelsen.

Hamas celebrates prisoners' release at BZU

Hamas fejrer løsladelse af fanger på Birzeit University

Salen var fyldt op med entusiastiske unge. Mange klappede i takt og sang med på slagsange, der støtter Hamas,  mens andre bare var kommet for at se, hvad der foregik. En gruppe unge kvinder delte grønne ’halstørklæder’ og slik ud. Selvom arrangementet officielt var fejring af løsledelsen af fangerne, var der ingen tvivl om, at det primært var en hyldest til Hamas.

Blandt dagens talere er Nael Barghouti, der har siddet i fængsel i 35 år. Og fra en lydoptagelse sendt fra Jordan, talte Ahlan Tamimi, om hvor glad hun er for at være ude af fængslet, men at hun fortsat vil kæmpe for dem, der er tilbage (inden fangeudvekslingen begyndte, var der omkring 7.000 palæstinensere i de israelske fængsler).

Talerne fik jeg oversat af en ung studine, som havde luret, at mit niveau af arabisk ikke helt slog til. Hun tog min blog og kuglepen og skriblede ihærdigt:

”Hun (Tamimi, red.) er 31 år, hun blev arresteret i 2002. Dommen var på 1584 år.”

Det passer – jeg har googlet det. Tamimi blev idømt 16 livstidsdomme for at køre en selvmordsbomber til et pizzaria i Jerusalem i 2001. Bomben dræbte 15 mennesker. Tamimi var på det tidspunkt 22 år og læste til journalist på Birzeit University.

Tamimi benytter desuden lejligheden til at beklage, at Birzeit University ikke ville give hende den Bachelorgrad i journalistik, hun var i gang med inden sin fængsling, og som hun blot manglede et få point for at have færdiggjort.

Efter Tamimis tale blev læst navne op på fanger, som stadig sidder i israelske fængsler. Men kun de fanger, der har tilknytning til Hamas blev nævnt. Hvert navn mødte jubel og klapsalver fra de studerende i salen. Bagefter blev vist en kort video med billeder af fangerne og af bygninger, der bliver sprængt i luften og af unge mænd i militæruniformer med tørklæder over ansigtet, der skjuler deres identitet.

Med det forbehold, at man sandsynligvis misser en del, når man ikke forstår sproget fuldt ud, virkede arrangementet allermest som et valgmøde for Hamas frem for en fejring af de løsladte fanger. Hamas ser uden tvivl fangeudvekslingen som deres stærkeste politiske kort i en fremtidig valgkamp, og derfor skal events som det i dag bruges til at skabe sympati for partiet. Endnu er der ikke nogen fastlagt dato for valget (der skulle være afholdt for over et år siden), men når det kommer, vil Hamas være klar.

Posted in: Demonstrationer