Til konference om sociale medier i Palæstina – uden sociale medier og palæstinensere

Posted on 4. december 2011

0


Det palæstinensiske netværk af bloggere, AMIN, slog søndag dørene op for en tre-dages konference om sociale medier i Palæstina. Men med en utilregnelig internetforbindelse, en overvægt af vesterlændinge blandt talerne og en gennemsnitsalder blandt publikum på over 35, var kritikken hård blandt de få tilstedeværende ’tweeps’.

Måske på grund af en mildest talt mangelfuld PR-indsats stod størstedelen af  de 700 sæder i auditoriet Ramallahs kulturcenters tomme dagens igennem. Og især gruppen af twittende, live-streamende og Facebook-mobiliserende unge palæstinensiske journalister og aktivister, brillerede ved deres fraværelse.

Organizer Khaled Abi Aker speaks to Ma'an news before the conferece Palconnect

Administrerende direktør af AMIN netværket, Khaled Abi Aker, bliver interviewet af Ma'an news

”Sociale medier forgår blandt de unge – menhvor er de unge?” twittede en kvindelig deltager. Og hun var ikke alene om sin kritik. Selvom stemmerne under ’hashtagget’ Palconnect eller Palcon – navnet på konferencen – var få og de samme, var begejstringen svær at finde.

En lav og ofte svigtende internetforbindelse betød at opkoblingen til Gaza røg, og at selv de få, som forsøgte at inddrage sociale medier måtte opgive. De internationale talere blev flyttet frem  i programmet og konferencens formiddagsprogram blev overtaget af internationale talere, der fortalte om forholdene i USA, Tyskland og Malta præsenteret gennem slideshows proppet med bulletpoints og tekniske, akademiske udtryk.

Hårde vilkår for konferencen i Gaza
Over middag var der igen kontakt til Gaza og talerne der. Den kvindelige blogger, Hadaia Shamo’on, fortalte om situationen for netop kvindelige bloggere i Palæstina.

”Mænd bruger deres rigtige navne of billeder, men det gør pigerne ikke. Det er anderledes for kvinder. På grund af kulturen, bruger de ikke deres rigtige identitet,” sagde Shamo’on: ”Blogs af kvinder reflekterer ønsket om at udtrykke sig selv – om den palæstinensiske sag, retten til at ytre sig, og deres syn på løsninger på konflikten.”

En mandlig blogger i Gaza påpegede, at det ikke ytringsfriheden i højere grad var begrænset af besættelsen, da Israel til enhver en tid kan cutte forbindelsen. Men det var nu de lokale myndigheder i Gaza, der kort efter forlangte, at konferencen blev afbrudt.

Den administrerede direktør for AMIN Khaled Abu Aker forklarede, at politiet i Gaza havde lukket salen, hvor konference fandt sted og truet med at arrestere folk, hvis de ikke adlød.

”Der er problemer mellem politiet og Ministeriet for Information,” sagde han :”Talerne talte ellers ikke om politiske forhold om Fateh eller Hamas, men om faglige emner. Så jeg ved ikke, hvorfor de besluttede det her. Jeg håber problemet er løst til i morgen og tirsdag.”

De unge og deres mobiltelefoner
Sidst på dagen var der paneldiskussion og seminarer i sociale medier på programmet. I kulturcenterets første sal samledes omkring 50 primært unge kvinder til et tilsyneladende populært introkursus i twitter og youtube. Og selvom antallet af deltagere var svundet ind, var diskussionslysten ikke under den afsluttende paneldebat.

”I har hele dagen talt om fordelene ved sociale medier til læring. Men ikke om ulemperne – om at børn konstant sidder og leger med deres telefoner og ikke læser rigtige bøger længere. Det er da for galt,” konstaterede en 60-årig mand under dagens sidste paneldiskussion om sociale medier og mobilteknologi og fremprovokerede skjulte overbærende smil fra paneldeltagerne og pen skov af protester blandt publikum.

Share