VIDEO: Hvor er den palæstinensiske ’politiske forsoning’?

Posted on 31. marts 2012

1


PFLP-demonstranter til Land Day demonstantration 2012

Det var måske for tidligt at dømme palæstinenserne trætte af demonstrationer. I hvert fald var opbuddet af over 1.000 palæstinensere og israelske og internationale aktivister ved Qalandia checkpointet større end noget, jeg har set det seneste år. Men sammenstød mellem de forskellige partier overskyggede enhver indsats for fælles front mod Israel.

Vejen op til checkpointet var fyldt med børn, unge og gamle – kvinder og mænd. Og hundredevis af flag i røde (PFLP), orange (Palestinian National Initiative, PNI) og gule (Fatah) farver. Hamas var helt sikkert også til stede (og delte saftevand ud!!), men kloge nok til ikke at skilte med det. Ligeledes vidnede de forskellige farver kuffiyaer (palæstinensertørklæder) også om partitilhørsforhold (rød for PFLP og sort/hvid for Fatah).

Mens palæstinensiske flag dominerede ved demonstrationerne sidste forår og under Mahmoud Abbas’ ansøgning om statsanerkendelse i september, som tegn på forhåbninger om intern politisk sammenhold, var den slags optimisme i dag svære at spore.

Tværtimod var der deciderede slåskampe mellem de forskellige politiske fraktioner, som denne video vidner om.

Leder af PNI, Mustafa Bargouti, som gik forrest i dagens demonstration, kom til skade og blev bragt til hospitalet. Politikerens eget talerør, Palestine Monitor, fortalte, at han var blevet ramt af en tåregasgranat, mens israelsk militær, IDF, meddelte, at han var blevet angrebet af tilhængere fra andre palæstinensiske partier – en forklaring der også gik igen blandt flere palæstinensiske demonstranter. Ifølge flere øjenvidner havde Bargouti ledt an i demonstrationen, hvilket lokale arrangører fra Qalandia var blevet vrede over.

Dagens demonstration var tydeligvis symptomatisk på den interne politiske strid, der er endt i et mildest talt køligt forhold mellem partierne.

“Dette er et smukt eksempel på palæstinensisk forening,” sagde en schweisisk freelance fotograf, der har dækket konflikten de seneste to år.

De politiske opgør i dagens demonstration kom efter Abbas i går meldte ud, at forsoningsaftsalen mellem Fatah og Hamas var brudt sammen.

’Land Day’ markerer israelske styrkers drab på seks palæstinensiske i 1976, der protesterede mod israelsk ekspropriering af land tilhørende palæstinensiske israelere til at bygge jødiske byer i den nordlige del af Israel.

Læs mere om baggrunden for mindedagen i artiklen ”Why Land Day Still Matters” fra den israelske avis Haaretz.

Og mens palæstinenserne kæmper indbyrdes, benytter Israel lejligheden til at annexere stadig mere af Vestbredden til bosættelser (se Juan Coles analyse: Happy Palestine Land Day: Israel Earmarks 10% of West Bank for Settlements)

Et enkelt demonstrant trodsede dog tilsyneladende politiske stridigheder og stod i omtrent en time foran de israelske soldater og viftede et flere meter stort palæstinensisk flag. Ifølge øjenvidner var demonstranten en israelsk-amerikaner, der sympatiserede med palæstinenserne.

Plastic coated bullet at Land Day at Qalandia checkpointMindedagen blev også markeret ved demonstrationer i Bethlehem, Jerusalem og i Gaza, hvor en demonstrant mistede livet. Ved Qalandaia kom det ikke så vidt, og israelsk militær viste forholdsvis meget tilbageholdenhed. Der blev dog brugt betydelige mængder af tåregas, ’lydbomber’, ’skunk-water’ – en vandkanon der sprøjter med en ildelugtende kemisk væske – og en form for ’plastickugler’ med bly indeni, der havde en meget lang rækkevidde. Selvom jeg holdt mig langt fra brændpunktet, ramte kuglerne flere gange omkring mig og folk, der stod ved siden af mig – dog uden at nogen kom alvorligt til skade af dem.

Ifølge Al Jazeera rapporterede palæstinensiske medicinske kilder om mindst 121 sårede ved Qalandia, mest fra tåregasforgiftning.