Israel stopper samarbejde med FN’s menneskerettighedsråd

Posted on 2. april 2012

0


Israel vil ikke længere være en del af FN’s Human Rights Council efter rådet med et betydeligt flertal af 36 mod 1 besluttede at undersøge brud på palæstinensiske menneskerettigheder som følge af Israels bosættelser – og især de konstante udvidelser af bosættelserne.

Israel har i årtier haft et anspændt forhold til FN, hvor størstedelen af Generalforsamlingens resolutioner er kritiske overfor Israel. Da UNESCO i efteråret bød Palæstina velkommen som et fuldgyldigt medlem, standsede Israel sin betaling til organisationen. Især Israels nære bånd til USA har dog betydet, at USA mange gange har brugt deres vetoret til at blokere resolutioner mod Israel i Sikkerhedsrådet og FN har derfor ikke været i stand til at foretage sig meget konkret i forhold til at stoppe Israels stadig voksende bosættelser på Vestbredden.

Israel er på nuværende tidspunkt ikke medlem af rådet, hvis medlemmer roterer. Men ifølge the Telgraph er den israelske repræsentant for rådet er blevet bedt om ikke at tage telefonen og Netanyahu har gjort det klart, at han vil modarbejde den delegation, som skal udarbejde rapporten.

Al Jazeera Englishdiskuterer om Israel violates palæstinenernes menneskerettigheder med Jessica Montell (leder af den israelske menneskerettighedsorganisation, B’TSelem) Akiva Eldar (politisk klummeskribent for den israelske venstreorienterede avis Haaretz) Mark Ellis (ekspert i international ret fra the International Bar Association).

”Jeg tror det står klart for den israelske regering at det ikke er muligt både at fortsætte med at bygge bosættelser – og bryde israelsk lovgivning – udover selvfølgelig international lovgivning og slippe helskinnet fra en sådan undersøgelse. Så jeg tror de har besluttet, at det er den bedste strategi ikke at samarbejde med rådet,” vurderer den prisvindende israelske klummeskribent og forklarer at på den måde kan de fortsat spille offerrollen overfor den israelske befolkning, og i øvrigt satse på, at USA vil bruge sin vetoret når det kommer til afstemninger om noget mere seriøst.

Ifølge Jessica Montell er bruddet med organisationen et dårligt træk for Israel og for kampen for menneskerettigheder, ikke mindst fordi organisationen også har været gode til at holde palæstinensere til regnskab for brud på menneskerettigheder.

”Det er at smide barnet ud med badevandet,” siger hun.

Se hele debatten:

Se rapporten fra B’Tselem om menneskerettigheder i de besatte territorier

Human Rights in the Occupied Territories 2011

Posted in: News