Dansk cyklist overfaldet af israelsk officer – interview med deltager på lørdagens dramatiske cykeltur

Posted on 16. april 2012

1


En ung dansk fyr, blev lørdag slået i hovedet med et gevær af en israelsk oberstløjtnant, da han deltog i en cykeltur i Jordandalen på Vestbredden lørdag. Overfaldet blev filmet og har ført til en midlertidig suspendering af den israelske officer.

Jeg talte i dag med en anden dansk deltager på turen, der for tiden er frivillig hos den palæstinensiske ungdomsorganisation, Sharek, der arrangerede turen. Af hensyn til hendes sikkerhed, er hendes navn her ændret til ’Anne’.

Israeli officer attack Danish cyclist

Israelsk oberstløjtnant slår dansk cyklist med sit gevær – et screen shot fra you.tube-video af journalist, Baker Abd Alhaq

Ifølge Anne var den officielle plan for dagen en cykeltur igennem Jordandalen med forskellige stop på vejen. Som udgangspunkt var der ikke tale om en politisk tur. Derfor var arrangørerne ifølge Anne overraskede over, at den første gruppe af de i alt omkring 100 cyklister ikke nåede meget mere end omkring en kilometer på ruten, før de blev stoppet af israelske soldater.

Anne var ikke blandt den første gruppe, men mens hun og de andre deltagere ventede på deres cykler, fik de besked om, at der var problemer. De blev derfor bedt om at gå ind i en bus og køre hen til den første gruppe.

”Det var kaos,” fortæller Anne, ”Vi sad fast i en trafikprop, fordi der blev lukket for al kørsel ind og ud af dalen. Vi blev lukket ud af bussen og gik op mod udgangspunktet for kaosset. Samtidig kom en ambulance for at hente den sårede dansker.”

Anne fortalte at de israelske soldater og arrangørerne fra Sharek, der var i gule veste stod og råbte, mens soldaterne smed cyklerne væk. Efter noget tid fik gruppen dog lov at fortsætte turen – men i bus og ikke på cykel. Gruppen blev kørt hen på en skole, hvor der var underholdning og politiske taler (primært på arabisk), og hvor Jerichos borgmester pointerede, at nu havde de også været vidne til de israelske soldaters overgreb.

Pludselig begyndte det at vrimle med israelske militærkøretøjer, og Anne forklarer, at både hun og en flok andre internationale piger var bekymrede for, om det ville ende med endnu en konfrontation.

”Jeg blev vred over ikke at være blevet forberedt på, at det kunne ske. Nogle af de andre deltagere arbejder for organisationer, hvor de ikke må deltage i politiske aktiviteter,” siger Anne.

Set tilbage havde Anne en fornemmelse af, at det ikke kom helt bag på arrangørerne, at der var en risiko for konfrontation med de israelske myndigheder.

”Jeg har kun været her i kort tid (2 uger, red.), men har allerede fornemmelsen af at Jordan-dalen er et sprængfarligt område. Men vi havde fået tilladelse, selvom man normalt ikke må komme der – så de (israelske soldater, red.) vidste vi kom,” siger hun.

Selvom Anne ikke var vidne til selve overfaldet på den danske fyr, viser en videooptagelse, at han tilsyneladende står roligt, da den israelske oberstløjtnant, Shalom Eisner, slår ham med sin M-16 automatriffel. Officeren er blevet suspenderet, men hævder at have handlet i nødværge.

Den danske fyr og to kvinder, der kom til skade under cykelturen, endte på hospitalet. Den danske fyr fik to sting, men mener selv, at det er en ‘bagatel’.

“Den her form for vold, som jeg har været udsat for, og som de to kvinder, der også blev såret, var udsat for, er for ingenting overhovedet at regne mod den vold, som palæstinenserne udsættes for hver dag i Jordan-dalen. Huse bliver revet ned, vandressourcer bliver kontrolleret af israelsk militær og folk lever i dyb fattigdom på grund af besættelsen. Et slag i hovedet kommer man sig over efter en to-tre dage,” siger fyren, som udtaler sig under dæknavnet ‘Andreas’ til Berligske.

Læs Berlingskes interview med den sårede dansker – Israelsk officer: Jeg var i livsfare