En ‘stille og rolig’ Nakba i år

Posted on 20. maj 2012

0


Med tusindvis af sultestrejkende palæstinensere i de israelske fængsler og flere på kanten til at bukke under efter 77 dage uden mad, var der udsigt til, at Nakba i år kunne blive en voldsom affære. Men en aftale mellem Israel og fangerne i sidste øjeblik betød, at ‘Nakba’, den 15. maj, i år kom og gik i relativ fred og fordragelighed.

‘Katastrofen’, som Nakba betyder, henviser til følgerne af Israels tilblivelse i 1948, hvor hundredetusinder af palæstinensere blev fordrevet fra deres hjem og hundredvis af boliger blev ødelagt. Hvert år mindes palæstinensiske flygtninge verden over denne begivenhed og minder hinanden om deres ‘ret til at vende tilbage’.

Palæstinensiske børn laver fredstegn på Nakba dag i Ramallah

Palæstinensiske børn laver fredstegn på Nakba dag i Ramallah

I løbet af de seneste måneder voksede demonstrationer i solidaritet med de palæstinensiske sultestrejkende støt. Advarsler om, at to fanger, der havde sultestrejket i over to og en halv måned ville dø af manglen på føde og næring fik rygterne til at svirre om, at det ville lede til endnu voldsommere demonstrationer – ikke mindst som ‘Nakba’ nærmede sig. Men den 14. maj var der pludselig meldinger om, at Israel havde indgået en aftale med de sultestrejkende. I første omgang drejede det sig om at genindføre familiebesøg og mulighed for at studere og afskaffe den omfattende brug af isolationsfængsling – reelt en aftale Israel indgik som en del af fangeudvekslingen med Hamas i efteråret, men som aldrig blev gennemført.

For de fanger, der sad i ‘administrativ forvaring’, var det dog ikke nok. ‘Administrativ forvaring’ er en del af israelsk militærlov, der betyder, at fængslede palæstinensere kan fængsles for seks måneder af gangen, uden at vide, hvad de er tiltalt for, og med hyppig mulighed for at forlænge fængslingen. For mange betyder det, at de har siddet tilbageholdt i årevis uden at være blevet stillet for en dommer.

Netop de to, der havde sultestrejket længst, Bilal Diab og Thaer Halahlah, protesterede mod brugen af ‘administrativ forvaring’ og forlangte at blive løsladt øjeblikkeligt. De to mænd havde vundet omfattende støtte og sympati blandt den palæstinensiske befolkning, og i ugerne op til Nakba voksede de daglige demonstrationer ved militærfængslet, Ofer, tæt på Ramallah, støt.

Først efter midnat lød de første meldinger på Twitter om en aftale mellem de to sultestrejkende mænd og Israel, der gik med til at løslade dem, når deres nuværende ‘administrative forvaring’ udløber uden mulighed for forlængelse. I sidste øjeblik afværgede Israel derfor en potentiel optrapning af konflikten, og sikrede sig en forholdsvis rolig Nakba.

Tusindvis af palæstinensere markerede 'Nakba' - 'katastrofen' - i Ramallah ved at gå i optog gennem byen

Tusindvis af palæstinensere markerede ‘Nakba’ – ‘katastrofen’ – i Ramallah ved at gå i optog gennem byen

I Ramallah samledes et par tusinder palæstinensere – fra små skolepiger til ældre kvinder og mænd. Ført an af lokale drenge- og pigespejdere gik de i optog fra Arafats grav til Ramallahs centrum.

http://www.keek.com/embed/YSNdaab

May 15, 2012 | palestinians march through ramallah to comemorate the 64 years since ‘nakba’ by lodgaard on Keek.com

Ved ‘Clock square’ (der i efteråret blev omdøbt ‘Arafat square’) var der taler, dans og sang og alle svor i kor, at de for evigt ville kæmpe for palæstinensiske flygtninges ret til at vende tilbage.

http://www.keek.com/embed/3WNdaab

May 15, 2012 | palestinians in ramallah promise to fight for refugees right to return for #nakba64 by lodgaard on Keek.com

Palæstinensiske kvinde i optog gennem Ramallah på 64. 'Nakba' dag, den 15. maj 2012

Palæstinensiske kvinde i optog gennem Ramallah på den 64. ‘Nakba’ dag, den 15. maj 2012

De fremmødte blev opfordret af talerne til at forsætte dagen ved Ofer, men få fulgte rådet. Der var dog voldelige sammenstød ved fængslet, hvor blandt andet en ung palæstinensisk dreng blev slået i hovedet med et gevær og måtte på sygehuset.

Ved Qalandia checkpointet mellem Jerusalem og Ramallah, var der sidste år flere hundrede demonstranter, mens der i år kun var en lille gruppe drenge, der blev mødt med voldsomme mængder af tåregas, gummikugler og ‘skunk’-bilen, der sprøjter med en ildelugtende væske.

Nakba 2011 var en blodig begivenhed, hvor en palæstinensisk teenager fra Jerusalem blev skudt uden for en bosættelse i det palæstinensiske kverter Ras Al Amoud allerede to dage inden mindedagen. På selve Nakba-dagen blev mindst 15 dræbt, blandt dem kvinder og store børn, ved den israelske grænse til Libanon og Syrien, da en større gruppe af ubevæbnede palæstinensiske demonstranter fra flygtningelejre i Libanon og Syrien marcherede mod grænsen viftende med flag.

I lyset af forårets opstande i Mellemøsten, er det sandsynligt, at Israel følte ekstra frygt for at det ville blive overført til deres hjemmebane. Samtidig var der meldinger om, at Assad-regimet i Syrien havde stillet busserne, der fragtede de palæstinensiske flygtninge til grænsen, til rådighed i et forsøg på at vende verdenens opmærksomhed væk fra de begyndende opstande der.

Læs mere om Nakba 2011

Reklamer
Posted in: Politik, Videos